Shizen Mukuan

11,660 JPY 〜
/ Guest
11,660 JPY 〜
/ Guest
  • Anniversary Services

Enjoy customized ingredients available only at the land with abundant nature in Kishu

Tanabe-shi is located in the southwest part of Wakayama prefecture, surrounded by abundant nature. In this area, blessed with the fruits of the mountains and the sea, "Shizen Mukuan" opened in 2016. It uses only local ingredients from the southern Kii Peninsula, and has a reputation for creating once-in-a-lifetime cuisine, flexibly adjusting the ingredients and recipe according to requests from customers. It is located about a 10-minute walk from JR Kii Tanabe, the nearest station, but it has fans who travel from all over the country to eat food only available at this restaurant.

The owner-chef Toshimasu Kumoi has pioneered routes to purchase stock from local suppliers and has introduced a lot of local ingredients that are not yet widely known. They include agricultural products such as Tanabe almonds and ‘Fuji ume’, a processed food made from Nankobai plums, as well as seasonal marine products cultivated in the abundant ocean, such as Frog crab, Red Eye Puffer fish, or whitebait and Bigfin Reef Squid eggs from Tanabe. Rare and luxurious seafood, such as wild eel, Slipper lobster and Spider crab, also appear according to the time and budget. And when it comes to meat, again they stick strictly to local products such as brand pork and beef.

Ingredients and methods used in cooking the food are adjusted according to the customer. For example, in the spring they offer things such as horsetail picked by the guests themselves with locally reared wild boar in a sukiyaki dish or baked whole bamboo shoots grown in Tanabe. Also, they ask guests to break almonds themselves, to bake pork on magnolia leaves at the table, and other enjoyable little experiences. They also have locally produced beer and sake, so you can enjoy the exquisite compatibility of different fruits of the earth.

The warm, wooden-based interior has 7 counter seats and 8 table seats. Mr. Kumoi says, “The word Mukuan in the name of the restaurant does not mean the literal ‘end of suffering’, but I chose a name that conveys my hope that you can forget about it when you come to the restaurant." If you’re looking for wonderful cuisine and hospitality that lets you forget about everything, this a restaurant worth going out of your way to visit.
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* The availability of an English version of this page does not guarantee that the restaurant can provide services in English unless otherwise stated. Please be aware that, even if stated, there may still be days when English speaking staff are unavailable.

【Access】
■A 10-minute walk from Kiitanabe Station (East Exit), JR Kii Line

■ There is an extra 20 % charge during the Golden week, Obon and Year-end to New year Holiday. Besides that, no extra charges will occur if there is no additional order.

2023
GW   4/29-5/7
Obon   8/13-8/15
Year-end 12/27-12/30

Access

Recommendation(1)

  • 30's

    Date of Visit: 12/2020
    珍しい食材が多く楽しい。これらの珍しい食材全てがおいしいものではないと想像するが、それをおいしく仕上げるのが、一流料理人の大将の腕なのだとお察しする。 盛り付けは、この地方を体現しているかのような、素朴な美しさ。 いただいたのは13000円のコース。 振り返ってみると、いのししの焼き物以外のすべてのメニューに味わったことのない食材が含まれているし、いのししも食べたことないおいしさだった、というすごさ。 圧巻なのが、人の好みなどはさまざまな中、1人1人のとって最高のもの出したいという大将の情熱。 例えば、いのししの焼き物をいただいたときのこと。 大将、脂がおいしいのだが、女性は概して脂を嫌う傾向にある、こちらが一見の女性客でネット予約、どんな人かわからなかったので、相当悩んだ末脂は取り除いたとのこと。 1つ1つのメニューの出し方について、そんな感じでこちらの立場を考え相当悩んでくださったようす。感激。こちらからすれば、そんなに悩むなら電話をくださればいいのにと思ったが、ネットで予約する人は概して電話を嫌がるので、、とのこと。 1人1人オーダーメイドのコースなので事前に電話で打ち合わせたい旨に関してはHPを読んで把握していた。一方で、私はHPを見て、それぞれの知らない希少食材がどんな味なのか想像つかなかったし、食べたことない食材は何でも食べてみたい。これまでのレビューを拝見して、どのコースでも満足しそうと思ったので、特に電話せず、紀南ならではの食材、珍しい食材をいただきたいです、とのみコメントしていた。 一方で大将からすれば、珍しい食材といっても人によって何が珍しいと感じるかはさまざまだし、よくわからなかったとのこと。言われてみればたしかに。しかも例えば、このイノシシの焼き物ひとつひとつとっても、脂を付けたままがいいか取り除いた方がいいか、薄切りがいいか厚切りがいいか、味噌漬けの味付けは好みか別の味付けの方がいいか、そんなことまで電話してれば配慮してくださるそう。HPに書いてあったオーダーメイドは、それほどのレベル。 事前に電話を、とHPに書いてあった意味がよくわかった。まさかそこまで一人一人の客のことを思いやっている大将だったとは。。感嘆と、必要以上に大将を悩ませてしまった申し訳なさと、電話していればもっと好みに合った満足な食事になったのではという後悔と。。
    Number of visits: OnePurpose: Other

FAQ

Courses

Lunch
Omakase Course
11,660 JPY / Guest
Lunch
Omakase Course
17,490 JPY / Guest
Lunch
Omakase Course
23,320 JPY / Guest

Information

Name

Shizen Mukuan [召膳 無苦庵 (シゼン ムクアン)]

Cuisine Type

Japanese, Kaiseki, Washoku

Opening hours

Lunch: 11:00or 12:00(Entrance time ) Dinner: 17:30~19:00 If finished after 10:00 p.m.*15% late-night charge will apply.

Holidays

Tuesday Lunch (Course is available), New Year holidays

Access

2-16-30, Takao, Tanabe, Wakayama

Reservation

×
Shizen Mukuan [召膳 無苦庵 (シゼン ムクアン)]
Kyoto/Osaka/Nara
Reservation